Kare raisu – japoński ryz z sosem curry

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 duże cebule,
Kilka ząbków czosnku,
4 marchewki,
30 - 40 dag. łopatki bez kości,
4 średnie ziemniaki,
sos sojowy,
olej,
opakowanie przyprawy curry,
po szczypcie imbiru, cynamonu i kurkumy
łyżeczka słodkiej papryki,
2-3 kostek gorzkiej czekolady,
ryż (porcja dla 4 osób)


Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy w dużym garnku dwie łyżki oleju. Wrzucamy grube plastry cebuli, szklimy. Dodajemy posiekany czosnek. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy do połowy wodą. Mieszamy, a następnie dusimy pod przykryciem. Dodajemy plasterki marchewki. Dodajemy pół szklanki wody. Zanim warzywa staną się miękkie dodajemy mięso pokrojone w dość grubą kostkę i doprawiamy sosem sojowym.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wsypujemy przyprawy. Zdejmujemy patelnię z ognia, chochlą nabieramy trochę płynu z garnka i mieszamy z zawartością z patelni. Kiedy sos stanie się płynny, składniki się połączą, przelewamy do garnka. Nastawiamy ryż i czekamy, aż mięso stanie się miękkie. Na koniec ścieramy do garnka... czekoladę! Mieszamy i doprawiamy sosem sojowym.