Babeczki półfrancuskie

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



ciasto:
ˇ 2 szklanki mąki
ˇ 20 dag margaryny
ˇ 2/3 szklanki wody
krem:
ˇ 1 jajo
ˇ 5 łyżek gęstej śmietany
ˇ 10 - 15 dag cukru
ˇ cukier waniliowy
ˇ 50 - 75 dag owoców (np. agrest, truskawki, śliwki, morele, jagody, wiśnie, jabłka itp.)


Sposób przygotowania:

Siekamy margarynę z mąką, dodajemy wody, szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce, rozwałkowujemy na placek o grubości pół centymetra. Przykrywamy nim foremki, ułożone jedna przy drugiej. Odciskamy wałkiem, usuwamy resztę ciasta, wylepiamy palcami foremki i układamy je na blasze. Do każdej wkładamy rozdrobnione owoce. Wlewamy po 2-3 łyżki kremu. By go przygotować, ubijamy pianę z białka, usztywniając masę cukrem i dokładnie mieszamy z żółtkami oraz śmietaną. Pieczemy babeczki w bardzo gorącym piekarniku przez 20 minut.