Naleśniki a’la fast food

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 jajka
1 szklanka mąki
½ szklanki mleka
ok. ½ szklanki wody
½ łyżeczki soli
olej do smażenia

sos grzybowy:
½ kg pieczarek (lub grzybów leśnych)
1 cebula
1 łyżka masła
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
8 parówek drobiowych
ok. 200 g oscypka (ew. inny ser żółty lub parmezan)


Sposób przygotowania:

Jajka wbijamy do miski, solimy i miksujemy. Dosypujemy mąki, dolewamy mleka i nadal miksujemy aż powstanie nam gładka masa. Na dobrą sprawę możemy też mieszać widelcem ale zajmie nam to więcej czasu - oczywiście. Rozcieńczamy wodą aż ciasto stanie się lejące. Odstawiamy na jakieś pół godziny, by ciasto lepiej nam się smażyło i nie rozrywało przy zdejmowaniu/przekładaniu na patelni.
Grzyby oczyszczamy szczoteczką i kroimy na plasterki. Cebulę - obraną rzecz jasna - kroimy w kosteczkę. Na patelnię dajemy masło, smażymy na nim cebulkę aż się zeszkli. Gdy tak już jest, dorzucamy grzyby i podsmażamy aż staną się miękkie. Zaprawiamy śmietaną i dusimy nadal, doprawiamy przy tym pieprzem i solą. Na końcu dorzucamy posiekanej natki pietruszki. Naleśniki smażymy na patelni w oleju, ale nie za dużej ilości oleju.
Surowe parówki obieramy i dzielimy na połówki wzdłuż. Na każdy naleśnik nakładamy parówkę, zawijamy boki. Pieczemy je w żaroodpornym naczyniu, na każdą porcję nakładając sosu grzybowego. Sypiemy startym oscypkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut by ser nam się rozpuścił.