Szynka nadziewana w galarecie

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

20 plastrów szynki konserwowej
2 śmietankowe serki topione
1łyżka chrzanu
1łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
1 kostka drobiowa
5łyżeczek żelatyny
pieprz i sól
oliwki, ogórek, pomidor, rzodkiewka do dekoracji


Sposób przygotowania:

Kostkę bulionową rozpuszczamy w pół litra wrzątku i czekamy do jego lekkiego przestudzenia. Dodajemy do ciepłego wywaru żelatynę i dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Serek topiony rozgniatamy w miseczce za pomocą widelca. Dodajemy majonez, chrzan i śmietanę, a następnie przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy dokładnie w celu uzyskania w miarę jednolitego farszu. Rozkładamy plasterki szynki i następnie nakładamy na każdym z nich równą porcje nadzienia po jednej stronie. Plasterki zawijamy w ruloniki i układamy na półmisku. Na nich układamy te warzywa i dodatki które także będą zatopione w galarecie. Zalewamy całość całkowicie ostudzonym wywarem z żelatyny. Wstawiamy półmisek do lodówki na nie mniej niż dwie godziny (w zależności od użytej żelatyny). Po zastygnięciu można umieścić z wierzchu te dodatki które będą na powierzchni.