Ciastka śmietankowe

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

3 dag masła
1 jajo
12 dag cukru
1/4 szklanki śmietany lub mleka
25 dag mąki pszennej
6 dag mąki ziemniaczanej
1/2 dag sody oczyszczonej
mąka do posypania blachy


Sposób przygotowania:

Najpierw musimy utrzeć masło w misce, dodać do tego jaja, rozrzedzić nieco śmietaną (lub ewentualnie kwaśnym mlekiem). Następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną należy przesiać i zmieszać razem na stolnicy. Gdy już będzie zmieszana, sprawnie robimy w niej dołek, wlewamy masło z jajem i śmietaną, zagniatamy ciasto, starannie je wyrabiając i dodajemy sodę. Potem wałkujemy ciasto dość cienko. Nakłuwamy całe ciasto, wykrawamy foremkami prostokątnymi lub kwadratowymi małe ciasteczka. Potem blachę musimy posmarować tłuszczem.  Układamy na niej powstałe ciastka jedne obok drugich  i pieczemy na złoty kolor.