Lody mango z Kenii

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 4-5 dojrzałych mango (obranych i bez pestki)
- 1 szklanka gęstej śmietany tortowej (36-proc.)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cienko obranej skórki cytrynowej pokrojonej w paseczki
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego
- 1/2 łyżeczki soli

Sos rumowy:
- 1 szklanka soku ananasowego
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki białego rumu
- 1 ananas
- pistacje do dekoracji


Sposób przygotowania:


Rozgniatamy widelcem owoce mango na gładziutką masę.
Ubijamy śmietanę z cukrem, mieszamy mango ze skórką cytrynową, solą, mlekiem - i dodajemy ubitą śmietanę.
Przekładamy do miseczki i zamrażamy przez 5 godzin, mieszając od czasu do czasu.
Przygotowujemy rumowy sos: mieszamy ananasowy sok z cukrem, podgrzewamy aż zrobi nam się z niego syrop. Dodajemy rumu, mieszamy, studzimy. Obieramy ananasa, kroimy w kostkę. Polewamy rumowym sosem i odstawiamy na kilka godzin. Z lodowej masy formujemy kulki, układamy w kieliszkach do wina i posypujemy ananasami oraz orzechami pistacji.