Śledzie po cygańsku

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

6 śledzi
500 ml. śmietany
mały słoik grzybków marynowanych
cebula
2-3 jajka na twardo
2-3 jabłka
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy przez noc w lekko osolonej wodzie. Rozcinamy je, oczyszczamy, filetujemy i kroimy w małe dzwonki. Grzybki, jajka, ogórki, oraz cebulę siekamy w niezbyt małą kostkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i szypułki, a następnie kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie składniki solimy i posypujemy pieprzem według upodobań, po czym mieszamy delikatnie ze śmietaną. Ułożone kawałki śledzi zalewamy utworzonym sosem. Cześć dzwonków można pokroić drobniej i ułożyć na wierzchu dla ozdoby.