Śledzie z sosem curry

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 40 dag wymoczonych filetów ze śledzi norweskich
- 2 kwaśne jabłka (np. antonówka / szara reneta / landsberska)
- 1 cytryna
- 5 dag masła
- koperek

- 1 banan
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny lub limetki
- 1 łyżka pasty curry
- sól
- pieprz
- chili
- cynamon


Sposób przygotowania:

Filety śledzia kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy cienko jabłka, kroimy w plastry - i skrapiamy je sokiem z cytryny. Wówczas nie sczernieją nam w kontakcie z powietrzem. Doprawiamy do smaku cynamonem, podsmażamy, a w zasadzie dusimy na rozgrzanym masełku. Miksujemy wszystkie składniki sosu curry, a kiedy powstanie nam jednolita masa, doprawiamy do smaku.
Filety układamy na jabłkach - i polewamy sosem.