Pulpeciki w sosie pomidorowym

Zgłoś nadużycie
  • P1100539

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • 1 cebula biała
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18%
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności musimy wstawić wywar, w którym ugotujemy nasze pulpeciki.
Obieramy marchewkę, pietruszkę, selera, dodajemy kawałek pora, zalewamy wodą, solimy odrobinę i nastawiamy na gotowanie.
Mięso mielone przygotowujemy z jajkiem, solą, pieprzem, pokrojoną drobno cebulką i bułką tartą.
Formujemy pulpeciki, wrzucamy je do wrzącego się wywaru i gotujemy jakieś 15 minut.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy do niego wyciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy, ale uważamy, żeby czosnek nie zbrązowiał.
Dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, po czym należy wlać przecier pomidorowy.
Dalej mieszamy, aby nie powstały grudki.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Na koniec do sosiku dodajemy słodką śmietankę i posiekaną natkę pietruszki.
Ugotowane pulpeciki przerzucamy do pomidorowego sosu.