Jabłecznik szwedzki

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

30 dag startego chleba żytniego lub bułki tartej
4 jabłka
10 dag masła
3 łyżki cukru brązowego
300 ml śmietany kremówki


Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy na patelni masło. Wsypujemy do niego bułkę tartą albo startego chleba. Smażymy na złoty kolor.
Obieramy i myjemy jabłka, usuwamy z nich nasiona i ich gniazda, a następnie kroimy owoce na około 12 części. Przygotowujemy szklane naczynie do zapiekania, które powinno być wysmarowane masłem. Układamy na przemian: prażoną tartą bułkę (lub chleb) i jabłka, sypiąc każdą warstwę jabłek cukrem. Wierzchnią warstwą powinien być chleb. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Podajemy jabłecznik na gorąco - z ubitą bez cukru śmietanką kremówką. Pycha!