Indyk w wermucie

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 piersi indycze (ok. 1 ½ kg)
100 ml białego wermutu
3 łyżki masła
100 g boczku
3 liście laurowe
1 łyżeczka tymianku
200 g suszonych śliwek kalifornijskich
100 g suszonych moreli
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Indycze piersi nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy z każdej strony na maśle, tak by zewnętrzna część mięsa stała się złocista. Płuczemy morele i śliwki, kroimy boczek w plasterki.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pół plasterków boczku, a na nich układamy indycze filety. Przykrywamy całość pozostałymi plastrami boczku, a na górze układamy liście laurowe. To, co zostało nam po smażeniu mięsa na patelni, wymywamy winem i przelewamy to wino do naczynia żaroodpornego z mięsem. Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Wówczas dodajemy morele i śliwki - i pieczemy kolejne pół godziny, w tej samej temperaturze. Sos spod mięsa przelewamy do sosjerki - piersi indyka kroimy w plastry i podajemy razem z upieczonymi owocami. Możemy dodać też żurawiny.