Banany w cieście kokosowym

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

4 świeże banany
1/2 szklanki drobno utartego miąższu orzecha kokosowego (lub wiórków kokosowych)
1.5 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
1 jajko
sklarowane masło do smażenia


Sposób przygotowania:

Najpierw musimy obrać banany ze skórek. Odcinamy również końcówki z obu stron owoców. Następnie kroimy każdy z bananów wzdłuż, tak aby otrzymać połówki. Otrzymane połówki kroimy znowu na połowę. Tak przygotowane porcje przeprószamy cynamonem, a potem obtaczamy w cieście i smażymy około 5 minut na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Tak przyrządzone banany wystarczy teraz ładnie ułożyć na talerzyku lub w miseczce. Bardzo ciekawym i nieszablonowym pomysłem jest podanie owoców swoim gościom w wydrążonej łupinie orzecha kokosowego.