Pesto z makaronem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

100 g orzeszków piniowych (lub po 50 g laskowych i włoskich)
4 ząbki czosnku
2 pęczki świeżej bazylii
1 łyżka octu balsamicznego
100 ml oliwy
½ łyżeczki soli
pieprz
ew. natka pietruszki
200-300 g makaronu (spaghetti, wstążki lub kokardki)
1 łyżka masła
oscypek do posypania


Sposób przygotowania:

Piniowe orzeszki (albo laskowe i włoskie, jak zostało wymienione w składnikach) prażymy na suchej patelni teflonowej. Miksujemy czosnek na gładką masę. Dodajemy do niego orzeszki, a następnie jeszcze raz miksujemy całość. Dorzucamy bazylię i pietruszkę, solimy. Miksujemy ponownie do uzyskania jednolitej masy. Dolewamy odrobinę octu balsamicznego mieszając całość, oraz cieniutkim strumyczkiem dolewamy oliwy z oliwek. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, najlepiej zielonym.
Makaron gotujemy jak nam odpowiada - na twardszy lub bardziej miękki. Po ugotowaniu i odsączeniu, umieszczamy na talerzu, nakładamy pesto, mieszamy, a później posypujemy startym oscypkiem lub innym słonym wędzonym serem.