Wieprzowina w sosie paprykowym z dodatkiem mleczka kokosowego

Zgłoś nadużycie
  • P1100345

Składniki:

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 ostra papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 3  łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • chilli (przyprawa) do smaku
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • olej lub oliwa do smażenia
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Szynkę kroimy w kostkę, a następnie umieszczamy w misce.
Sporządzamy marynatę do mięsa z sosu sojowego, posiekanego czosnku, pokrojonej papryczki chilli oraz soku z cytryny.
Mięso zalać marynatę i wymieszać, tak, aby całe przeszło aromatem.
Odstawić na 20 minut.
Po tym na rozgrzany olej lub oliwę na patelni dodajemy mięso wraz z marynatą.
Smażymy na mocno złoty kolor, a następnie dolewamy wody i dusimy mięsko do miękkości.
Jak szynka będzie krucha, dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i paprykę.
Dusimy tak długo, aż papryka i cebulka zmiękną, po czym dodajemy paprykę słodką, curry, kmin rzymski i chilli do smaku.
Mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny, który zrównoważy nam smak.
Jeśli uważamy, że sos jest za mało słony, to można go doprawić odrobiną sosu sojowego.
Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe.
Podajemy z ryżem, wierzch posypując natką pietruszki.