Zapiekanka z wołowiny

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



Zapiekanka wołowa:
½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
Ok. 900g cebuli, posiekanej
Ok. 700g marchewek, pocięta w talarki
½ szklanki mąki
Sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka stołowa suszonych liści szałwii
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2,5 kg wołowiny (np. łopatki)
1 duża pomarańcza, skórka i sok
2 szklanki piwa Porter
2 szklanki wody
4 liście laurowe


Sposób przygotowania:

Podgrzewamy cztery łyżki stołowe oliwy w sporym garnku. Smażymy w nim oliwę i marchew około 5 minut, aż będą miękkie. Przekładamy warzywa do miski. Resztę oleju zostawiamy w garnku. Do worka wkładamy mąkę, pieprz, sól, ziele, szałwię i mięso. Obtaczamy w mące i reszcie składników potrząsając workiem. Wrzucamy mięso na patelnię i brązowimy, z każdej strony. Robimy to partiami. Następnie łączymy sok pomarańczowy z piwem, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy na patelnię. Wrzucamy mięso i warzywa, dorzucamy liście laurowe i skórkę pomarańczową. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Przykrywamy i gotujemy 2,5 godziny. Mięso powinno być miękkie i delikatne.