Grillowana sałatka „Cesar”

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Dressing - sos:
1 szklanka oliwy z oliwek
½ szklanki białego octu winnego
6 łyżek startego sera Grana Padano
sok i skórka starta z 3 cytryn
3 ząbki czosnku
8 filecików anchois
sól i pieprz

Sałatka:
8 cienkich plasterków pancetty
1 sałata rzymska, przekrojona wzdłuż na pół
1 czerwona cebula, przekrojona na pół
1 bagietka, przekrojona wzdłuż na pół
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
wiórki parmezanu (do przybrania)


Sposób przygotowania:

Przygotowanie sałatki zaczynamy od dressingu, czyli sosu. Mieszamy wszystkie wymienione składniki w misce i miksujemy ręcznym blenderem, aż sos stanie się gładki. Smażymy pancette - około 3 minut z każdej strony. Powinna się skurczyć i zrobić się złota. Osuszamy na papierowym ręczniczku i odstawiamy. Smarujemy bagietkę, sałatę i cebulę oliwą.
Chleb układamy na grillu albo grillowej patelni i smażymy, aż zrobi się złocisty. Odstawiamy go na bok.
To samo robimy z sałatą - układamy na grillu albo patelni, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż liście wierzchnie się skurczą. Środek powinien być miękki. Kroimy sałatę na kawałki.
Smażymy na grillu cebulę i smażymy po 5 minut z każdej strony - kroimy na małe kawałki.
Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki, dodajemy pół szklanki sosu i mieszamy. Możemy podawać sałatkę przybraną parmezanowymi wiórkami.