American Brownies

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

125 g gorzkiej czekolady
75 g miękkiego masła
4 jajka
175 g cukru
1 cukier waniliowy
100 g mąki
1/4 łyżeczki soli i proszku do pieczenia
100 g siekanych orzechów włoskich


polewa:
100 g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
50 g gorzkiej czekolady
10 g miękkiego masła


Sposób przygotowania:

Na wstępie piekarnik musimy rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Następnie kwadratowa formę wielkości 20 cm musimy natłuścić (ostatecznie może być tortownica 24 cm), posypać mąką, a ewentualny jej nadmiar odsypać.

Gdy już to zrobimy, masło i czekoladę rozpuszczamy w garnku w niskiej temperaturze, żeby się nic nie przypaliło. Całość musimy dobrze wymieszać i lekko ostudzić.

W głębokiej misce przy pomocy robota kuchennego ucieramy jaka, cukier, cukier waniliowy i sól. Pod sam koniec ucierania dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jednak nie możemy całości mieszać długo, gdy będziemy dodawać make. Na końcu wystarczy dodać posiekane orzechy.

Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy je przez około 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Gdy już się upiecze, wystarczy je ostudzić i dopiero wtedy podzielić na części.

Jeżeli mamy ochotę, możemy przed krojeniem polać ciasto polewą.

Sposób przyrządzenia polewy:

Jest to bardzo proste. Cukier puder musimy wymieszać z kwaśną śmietaną, dodać do tego roztopioną i wystudzoną czekoladę, a także masło. Całość musimy teraz dobrze wymieszać. Tak przyrządzoną polewą ozdabiamy nasze ciasto.