Rzymska z serem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

 

 

 

Główka sałaty lodowej, pęczek rzodkiewek, duży pomidor, czerwona cebula, 3-4 łodygi selera naciowego, 10 dag pieczarek.
Sos winegret: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, cukier, pieprz, sól.
Krem serowy: 15 dag śmietany 12-proc., 5 dag startego żółtego sera, łyżka ziół prowansalskich, łyżka posiekanej natki pietruszki, pieprz, sól

 

 


Sposób przygotowania:

Płuczemy sałatę, osuszamy. Kroimy w pasy. Rzodkiewki i pomidor kroimy w półplasterki, pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Grubsze łodygi selera obieramy z włókien, kroimy drobno. Przygotowujemy winegret i łączymy z warzywami. Łączymy składniki kremu serowego, dekorujemy nim sałatkę. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy np. do dań rybnych.