Chleb ziemniaczany

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Składniki na formę o średnicy 25 cm:


7g suszonych drożdży
1/4 kubka ciepłego mleka 3,2%
3 1/4 - 4 kubki maki pszennej (dałam 650)
1 łyżeczka soli
1 kubek ciepłych utłuczonych ziemniaków
1/2 kubka posiekanego szczypiorku świeżego
1 kubek cieplej wody


Dodatkowo:


1 jajko lub białko do smarowania
2 łyżeczki zimnej wody
nasiona słonecznika lub dyni
1 kubek


Sposób przygotowania:

Drożdże należy rozpuścić w jednej czwartej objętości kubka wody. Przykrywamy kubek i odstawiamy, aż drożdże się aktywują, na około 5 minut. Do większej miski wsypujemy 3,5 kubka mąki, dodajemy sól, ciepłe, ugotowane ziemniaki które powinny być wcześniej utłuczone i mieszamy całość. Następnie dla smaku dodajemy szczypiorek (możemy zastąpić na przykład czosnkiem), mieszamy całość. Dodajemy resztę mąki, podaną w składnikach ilość mleka oraz troszkę ciepłej wody. Jej objętość jest zależna od wilgotności ziemniaków. Ciasto powinno formować się w zgrabne kuleczki. Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne. Zwracamy uwagę na to, czy nie ma grudek i czy ciasto jest gładkie. Następnie ciasto pakujemy np. w folię spożywczą i odkładamy na godzinę, aż wyrośnie. Zagniatamy ponownie (około minuty). Pieczemy w tortownicy lub innej podobnej formie, którą wykładamy papierem do pieczenia, możemy także posmarować formę oliwą lub masłem. Pieczemy w temperaturze 210st. C, przez 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy kolejne 20 minut.