Matata z małży

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 słoiki (po 330 g) małży w sosie własnym
- 1 szklanka posiekanych orzeszków ziemnych
- 2 pomidory
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pokruszonego czerwonego pieprzu
- 60 dag młodych liści szpinaku
- 2 szklanki ryżu


Sposób przygotowania:

Posiekaną cebulkę szklimy na oliwie. Dodajemy osączone małże, ziemne orzeszki, pomidory - skrojone na kawałki, pieprz czarny, pieprz czerwony oraz sól. Dusimy - przez pół godziny na niewielkim ogniu. Dodajemy posiekanego szpinaku, przykrywamy i podgrzewamy minutkę.
Matata jest gotowa, kiedy szpinak zmięknie. Można ją wówczas jeszcze raz przyprawić do smaku.
Gotujemy ryż, wkładamy do miseczek i dodajemy matatę - i od razu podajemy.