Mule w białym winie i pomidorach

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

• 1 kg świeżych muli - małży
• 2 małe szalotki lub 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie, bez skórki
• 1 szklanka białego wina
• sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatki:

• grzanki czosnkowe posmarowane masłem lub oliwą
• liście bazylii, natki pietruszki lub rukwii wodnej do dekoracji
• przyprawa chili, oregano lub tymianek (dowolnie)


Sposób przygotowania:

Mule myjemy pod bieżącą wodą. Usuwamy narośla. Usuwamy bisiory. Uszkodzone muszle wyrzucamy. Jeśli muszle są otwarte, stukamy nimi w blat stołu. Jeśli się nie zamykają, wyrzucamy je. Dokładnie odsączamy.
Obrane szalotki i czosnek, kroimy na cienkie plasterki. W głębokiej patelni na średnim ogniu podgrzewamy oliwę. Szklimy szalotki oraz czosnek. Wlewamy wino, za chwilę dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy kilka minut. Dodajemy mule, przykrywamy, zwiększamy ogień i gotujemy, aż mule się otworzą. Zajmie to około 6 minut. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią, by wymieszać mule. Podajemy je z grzankami, maczanymi w sosie pomidorowym. Posypujemy bazylią oraz natką pietruszki, albo liśćmi wodnej rukwi.