Sałatka a’la gyros

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 pierś z kurczaka
250 gr pieczarek
1 cebula
1 ogórek zielony bądź kiszony
1 paczka ryż biały
sałata lodowa
3 łyżki ketchup
3 łyżki majonez


Sposób przygotowania:

Czyścimy pierś z kurczaka, kroimy na paski albo w kostkę. Mięso zalewamy szklanką wody i dodajemy przyprawy gyros, odstawiamy. Kroimy pieczarki w plasterki, podsmażamy. Po pięciu minutach dodajemy mięso z zalewą i gotujemy, aż cała woda odparuje. Gotujemy ryż - jeśli lubimy, z dodatkiem kurkumy, dzięki czemu nabierze koloru. Ogórek, cebulę, kroimy w kostkę; szarpiemy lodową sałatę. Po odparowaniu wody, układamy w warstwy sałatkę. Na dnie miski układamy mięso z pieczarkami, na to około 3 łyżki majonezu. Na majonez - ogórki i cebulę, na to ryż, dalej keczup, a na górę sałatę lodową, posypaną do smaku czarnym mielonym pieprzem i wegetą.