Przystawka z sałatą

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

duży środek sałaty
4 duże ugotowane młode ziemniaki
2 małe pomidory
pół pęczka rzodkiewek
2 jaja ugotowane na twardo
żółta papryka
5 dag sera feta
półtorej łyżki szczypiorku
łyżka koperku
sos sałatkowy np. koperkowo-ziołowy
3 łyżki oleju


Sposób przygotowania:

Sałatę myjemy i dzielimy na listki. Po osuszeniu zamiast kroić rwiemy ją na w miarę równe kawałki. Ziemniaki i jaja po ugotowaniu kroimy w plastry. Pomidory i rzodkiewki dokładnie czyścimy i myjemy a następnie siekamy w plasterki.  Po umyciu papryki usuwamy środek z nasionami, a następnie tniemy na paski. Ser kroimy na kształt cienkich i wąskich plasterków.

Przygotuj szeroką szklaną salaterkę w której będziemy układać składniki warstwami.  Na spód wkładamy sałatę, następnie ziemniaki które dobrze jest posypać koperkiem oraz odrobiną ziół prowansalskich. Ułożone na to pomidory posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Pozostałe składniki czyli jaja, ser i paprykę można ułożyć na górze w odpowiadający nam sposób, nie zależnie od tego czy ma pełnić to funkcje ozdobne.


Przygotowany sos sałatkowy wylewamy z góry by mógł swobodnie spłynąć po całości. Zakrywamy salaterkę i odkładamy ją do lodówki na około półtorej godziny. Przystawkę można stosować jako dodatek do innych dań jak i jeść sama z pieczywem.