Morskie ragout meksykańskie

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 3 łyżki oliwy
- 1 posiekana cebula
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- po 1 dużej czerwonej i żółtej papryce
- 50 dag obranych pomidorów
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
- 2 łyżki świeżego oregano
- skórka otarta z limonki
- kilka kropli tabasco
- 2 pokruszone suszone chili
- 1.2 kg ryby (diabeł morski lub dorada)
- 300 ml bulionu rybnego
- 12 małży św. Jakuba
- 25 dag krewetek Black Tiger
- sól
- grubo mielony pieprz


Sposób przygotowania:

W garnku przygrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, czosnek, paprykę - każdy składnik drobno pokrojony. Dodajemy pomidorów, pokrojonych w drobną kostkę, bez pestek. Dorzucamy imbir, kolendrę i oregano, ścieramy do środka skórkę z limonki, dodajemy chilli i tabasco. Mieszamy i gotujemy 10 minut na niewielkim ogniu.
Filety ryby kroimy na kawałki wielkości kęsa i zalewamy całość bulionem rybnym. Gotujemy, następnie zmniejszamy po zagotowaniu ogień i gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy małże oraz krewetki i gotujemy 2 minutki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z tortillą.