Baba ziemniaczana

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 kg ziemniaków,
5 jajek,
1/2 kg chudego wędzonego boczku,
1/2 główki kapusty,
2 czerwone cebule,
2 pęczki szczypiorku,
1 ząbek czosnku,
pieprz,
sól,
3 łyżki śmietany 18%,
1 pęczek koperku,
olej z pestek winogron do smażenia,
tłuszcz do smarowania formy.


Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy farsz: kroimy boczek w drobniutką kostkę i lekko smażymy na suchej patelni.
Oddzielnie smażymy czerwoną cebulę, która powinna być pokrojona w piórka i posolona.
Mieszamy cebulę z boczkiem.
Drugi farsz, jaki będzie nam potrzebny: kroimy kapustę w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem, podsmażamy na oleju. Obieramy ziemniaki, ścieramy, przekładamy na sitko i odciskamy sok. Dodajemy do ziemniaków 5 żółtek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Ubijamy na sztywną pianę białka i mieszamy z ziemniaczaną masą.
Smarujemy formę masłem albo margaryną i układamy na zmianę: farsz ziemniaczany i farsz z boczkiem. Pieczemy całość 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Babę podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, np. z dodatkiem kwaśnej śmietany wymieszanej z koprem albo posiekanym drobno szczypiorkiem.