Wieprzowina słodko – kwaśna

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

35 dag chudej wieprzowiny
2 łyżki oleju
4 posiekane ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1/2 zielonego ogórka pokrojonego w plasterki
2 małe pomidory pokrojone w ósemki
15 dag ananasa pokrojonego w kostkę
2 zielone cebulki
świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

Mięso - umyte i osuszone - kroimy na cienkie pasy.
Podsmażamy je na rozgrzanym oleju wraz z czosnkiem.
Po 5 minutach dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w plastry, doprawiamy sojowym sosem, pieprzem i cukrem. Smażymy kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy warzywa, ananas, cebulki. Podlewamy całość odrobiną wody i dusimy, aż całość stanie się wystarczająco miękka.