Jesienne tagliatelle z porami i śmietaną

Zgłoś nadużycie
  • wiosenna 1

Składniki:

Porcja dla 4 osób



  • 1 opakowanie  makaronu tagliatelle pełne ziarno typu „gniazda”

  • 2 duże pory

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%

  • 10 dkg sera żółtego „Gouda”

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu (poziom aldente). W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy skrojony w półtalarki por (bez ciemnozielonej części), dodajemy sól i pieprz i dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 10-12 min.). Następnie odcedzamy makaron i wrzucamy do uduszonego wcześniej pora. Kolejno dodajemy również tarty ser gouda i śmietanę oraz posiekany szczypiorek. Całość mieszamy na małym ogniu aż ser zacznie się ciągnąć. Proponuję dla ukoronowania smaku lampkę białego, wytrawnego winka. Smacznego