Jesienne tagliatelle z porami i śmietaną
Zgłoś nadużycieSkładniki:
Porcja dla 4 osób
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle pełne ziarno typu „gniazda”
- 2 duże pory
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
- 10 dkg sera żółtego „Gouda”
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu (poziom aldente). W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy skrojony w półtalarki por (bez ciemnozielonej części), dodajemy sól i pieprz i dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 10-12 min.). Następnie odcedzamy makaron i wrzucamy do uduszonego wcześniej pora. Kolejno dodajemy również tarty ser gouda i śmietanę oraz posiekany szczypiorek. Całość mieszamy na małym ogniu aż ser zacznie się ciągnąć. Proponuję dla ukoronowania smaku lampkę białego, wytrawnego winka. Smacznego