Tort pieczarkowy

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Ciasto:
25 dag mąki
2 jajka
1/2 l mleka
szczypta soli

Farsz:
30 dag pieczarek
5 dag mąki
5 dag masła
cebula
1/2 l mleka
10 dag ementalera
2 łyżki oleju
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
łyżka masła


Sposób przygotowania:

1. Mieszamy ze sobą jajka i mleko, a później miksujemy dosypując mąkę i sól, by powstało nam jednolite ciasto. Smażymy jak klasyczne naleśniki, najlepiej na teflonowej patelni potraktowanej tłuszczem.
2. Obieramy cebulę i pieczarki. Podsmażamy na oleju. Rozgrzewamy w rondlu masło, oprószamy je odrobiną mąki i czekamy, aż zacznie bulgotać, ale nie zrumieni się. Wlewamy mleko - i gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy startego sera i grzejemy, aż ser nam się rozpuści. Dodajemy podsmażoną cebulę i pieczarki - i dusimy razem przez kilka minut.
3. Bierzemy żaroodporne naczynie i układamy nasz pieczarkowy tort: najpierw naleśnik, potem warstwa farszu, znowu naleśnik - i tak dalej. Na górze powinien znajdować się placek, nie farsz. Ten ostatni placek traktujemy łyżką masła. Przykrywamy aluminiową formą i pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny.
3. W żaroodpornym naczyniu ułóż naleśnik, posmaruj go farszem, przykryj kolejnym plackiem, itd. Na ostatnim połóż łyżkę masła, przykryj folią. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

Pyszne na ciepło - i na zimno!