pasta bałkańska

Zgłoś nadużycie
  • P1011484 (724x800)

Składniki:

  • średniej wielkości bakłażan (ok. 300 g)
  • 3-4 pomidory
  • 100 g sera typu feta // owczy ser bałkański pasuje do pasty o wiele lepiej, ale jest trudno dostępny
  • ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • świeża pietruszka
  • plasterek pietruszki, kilka plastrów marchwi, dwa plastry cebuli
  • szczypta ostrej papryczki
  • kilka ziaren kminu rzymskiego, najlepiej zmielonych
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka cząbru
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie płuczemy go w letniej wodzie i obsuszamy - w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej goryczki. 
  2. Rozgrzewamy piekarnik do około 160*C w trybie grillNie włączamy termoobiegu, żeby nasze warzywa się nie wysuszyły! Bakłażana, pomidory, czosnek i plastry warzyw układamy na blaszce, posypujemy świeżą bazylią i pietruszką. Przed pieczeniem warzywa należy delikatnie skropić oliwą z oliwek, najlepiej przy pomocy specjalnego pędzelka.
  3. Warzywa pieczemy ok. 25 minut. Odstawiamy na parę minut do ostygnięcia.
  4. Przy pomocy blendera lub rozdrabniacza miksujemy całość, dodajemy pozostałe przyprawy i ser feta. Mieszamy dokładnie, aby uzyskać możliwie jednolitą masę.
     
  5. Smarujemy chlebek pastą i chrupiemy - smacznego!