Mozzarella z chlebem na ciepło

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

6 kromek białego chleba bez skórki (najlepiej chleba tostowy)
Ser mozzarella, pocięty w plastry
½ szklanki mleka
3 czubate łyżki mąki
1 jajko
Sól i świeżo zmielony pieprz
½ szklanki oliwy z oliwek (do smażenia)


Sposób przygotowania:

Robimy kanapki z chleba i sera mozzarella, tak by brzegi nie zostały wypełnione serem. Dociskamy kromki mocno, tak by nam się skleiły. Do miseczek nalewamy mleka, do drugiej wsypujemy mąkę, a w trzeciej mieszamy jajko z pieprzem i solą - jak do panierowania kotletów. Podgrzewamy na patelni oliwę na średnim ogniu. Każdą z przygotowanych kanapek najpierw zanurzamy w mleku, potem w mące a na koniec w jajku (kolejność jest istotna). Smażymy tak przygotowane kanapki z każdej strony, aż tosty staną się złociste i chrupiące.