Indyk z sosem cebulowym

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

4 udka z indyka (ok. 1,3 kg)
4 łyżki masła
1 garść świeżego rozmarynu
1 garść świeżej szałwii
skórka z 1 pomarańczy
sól
pieprz

sos:
3 szklanki rosołu z kurczaka
3 cebule
3 łyżki masła
1 liść laurowy
¼ szklanki octu balsamicznego
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka szałwii


Sposób przygotowania:

Myjemy mięso. Suszymy odrobinę by pozbyć się nadmiaru wody i układamy w żaroodpornym naczyniu. Oprószamy mięso solą i pieprzem. Roztapiamy masło, polewamy nim indycze udka. Dodajemy skórkę pomarańczy i dodajemy zioła. Pieczemy aż mięso stanie się miękkie, a jego kolor stanie się złocisty. Pieczemy mięsko w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni - przez mniej więcej godzinę do półtorej. Od czasu do czasu, niekoniecznie regularnie, ale systematycznie, polewamy mięso tłuszczem który wycieka z mięsa do naczynia, by nie stało się ono suche. Przekładamy mięso na półmisek - gdy jest już gotowe - i przykrywamy folią.
Przygotowujemy sos: wrzucamy do bulionu obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i laurowy liść. Gotujemy przez kwadrans na niewielkim ogniu. Pozostałą część cebul kroimy w plastry i szklimy na maśle. Dodajemy ziół i powoli dolewamy przecedzonego zimnego bulionu. Mieszamy cały czas. Redukujemy by całość nam odrobinę zgęstniała, a w zasadzie zmniejszyła swą objętość. Sos spod mięsa dodajemy do cebulowego sosu a do brytfanny wlewamy balsamiczny ocet. Gotujemy i wlewamy do sosu. W razie potrzeby miksujemy sos. Pieczeń kroimy jak nam się podoba - i podajemy z sosem i kiszonymi ogórkami. Dekorujemy świeżymi ziołami.