Babka czekoladowo-orzechowa

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 2 szklanki maki
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- kostka masła lub margaryny
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany
- 1 szklanka kropelek czekoladowych do pieczenia lub pokruszona czekolada
- 1 szklanka orzechów włoskich delikatnie pokruszonych
- 1/4 szklanki cukru
- 1 lyzeczka cynamonu


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Mieszamy razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i łyżeczkę cynamonu, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na bok.
Ucieramy masło z ćwiercią szklanki cukru i z cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, mieszamy maślaną mieszankę z jajkami, mąką, śmietaną, dodając składniki na przemian.
W osobnej misce mieszamy czekoladę z orzechami, ćwiercią szklanki cukru i łyżeczką cynamonu. Wkładamy na blachę pół ciasta, posypujemy połową mieszanki orzechowej i wykładamy pozostałe ciasto, które z góry znowu posypujemy mieszanką orzechową. Pieczemy 40 minut, przykrywamy folią i pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu najpierw studzimy, a potem wyjmujemy z blachy.