Dietetyczne klopsiki

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

50 dag cielęciny lub mięsa z piersi kurczaka albo indyka
1 czerstwa bułka
po pół szklanki mleka i wody
sól i biały pieprz
1 jajko


Sposób przygotowania:

Płuczemy mięso, odsączamy je z wody. Kroimy na niewielkie kawałki i mielimy - albo rozdrabniamy robotem kuchennym. Łączymy mleko z przegotowaną, ostudzoną nieco wodą, moczymy bułkę i odstawiamy. Kiedy bułka zmięknie, odciskamy. Rozdrobnione wcześniej mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę odsączoną z wody, jajko, doprawiamy do smaku solą i białym lub zielonym pieprzem. Schładzamy lekko masę w lodówce, około pół godziny. Z mięsa formujemy klopsiki, kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Wlewamy do garnka wodę, tyle by wypełnić garnek do 1/4 wysokości. Wkładamy wkładkę do gotowania na parze, układamy na niej klopsiki i gotujemy je około 20 minut. Podajemy z ryżem, kaszą - albo z surówką, jeśli klopsiki mają być naprawdę dietetycznym i lekkim daniem.