Bigos ze śliwkami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Składniki:
75 dag kiszonej kapusty
5 suszonych grzybów
kilka suszonych śliwek
1 cebula
po 1 łyżce masła i mąki
kminek
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Grzyby, w zależności od gustu: podgrzybki, borowiki albo kozaki (czerwone lub białe), moczymy w wodzie, aż nabiorą miękkości. Możemy także użyć grzybów świeżych, jeśli jest na to akurat sezon. Kapustę najpierw podgotowujemy na wolnym ogniu, aż do momentu gdy stanie się miększa. Dodajemy grzyby, podzielone na kawałki w zależności od gustu (kawałki nie mogą być zbyt duże). Suszone śliwki, także uprzednio namoczone w wodzie, dzielimy na bardzo drobne kawałeczki i dodajemy do kapusty z grzybami. Cebulę przygotowujemy następująco: obieramy ze skórki, kroimy na dość drobną kosteczkę i szklimy na patelni z dodatkiem masła, aż puści sok i stanie się lekko rumiana. Również dodajemy pokrojoną i podsmażoną cebulę do garnka z kapustą, a następnie całość doprawiamy do smaku, mieszając i podgrzewając, by składniki wzajemnie przeplotły się swoim smakiem.