Topielec – ciasto dojrzewające w wodzie

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 5 dag drożdży
- 1 cukier waniliowy


Sposób przygotowania:

Podgrzewamy mleko. Wrzucamy do niego pokruszone drożdże, rozpuszczamy, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn będzie gotowy, kiedy nam się wyraźnie wzburzy.
Przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek. Do dołka wbijamy jajka, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn i masło, które powinno być stopione i przestudzone. Mieszamy - aż wszystko się połączy. Wyrabiamy ciasto, by stało się jednolite. Wkładamy je do garnka o pojemności około 4 litrów i zalewamy zimną wodą. Garnek powinien być pełen. Po około kwadransie ciasto wypłynie nam na wierzch. Podtrzymujemy je ręką, zlewamy wodę i osączamy ciasto. Robimy w nim wgłębienie, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i ponownie wyrabiamy. Wkładamy je do natłuszczonej formy, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.