Klopsiki z manny w sosie pomidorowym
Zgłoś nadużycieSkładniki:
25 dkg porów,
3 łyżki tłuszczu,
30 dkg kaszy manny,
3 jaja,
10 dkg tartej bułki,
pieprz,
ząbek czosnku,
majeranek,
cukier,
sól,
2 szklanki sosu pomidorowego.
Sposób przygotowania:
Nie wszystko, co nazywamy klopsikami, musi zawierać w sobie mięso. Jest wiele wegetariańskich dań, o których nie wiemy - bo nie interesujemy się taką kuchnią, a tymczasem mogą być równie pyszne co dania mięsne.
Oczyszczamy pory i kroimy je w plastry - albo półtalarki, w zależności od wielkości warzywa. Dusimy por w wodzie z dodatkiem tłuszczu. Kiedy są już miękkie, zasypujemy je kaszą manną. Zostawiamy na rozgrzanej patelni, aż utworzy nam się gęsta masa. Mieszamy całość dokładnie, a kiedy masa nam wystygnie trochę, mielimy ją w maszynce do mięsa albo za pomocą robota kuchennego, wbijamy do masy jajka, dodajemy tartej bułki i doprawiamy do smaku. Wyrabiamy dokładnie i formujemy z masy owalne pulpeciki, które rumienimy delikatnie na tłuszczu, a następnie dusimy kilka minut (max 5 minut) w sosie pomidorowym. Świetnie smakują z ziemniakami.