Ciasto Milka

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

Składniki na biszkopt (będą potrzebne 2):
• 2 jajka;
• 2 łyżki cukru;
• 2 łyżki mąki;
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
• 1,5 łyżki kakao;
• 2 łyżki ciepłej wody;


Składniki na krem:
• 670 ml mleka;
• 70 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej;
• 2,5 łyżki cukru;
• 70 g białej czekolady;
• 170 g margaryny (dałam masło);
• 100 g cukru pudru;


Składniki na polewę:
• 140 g mlecznej czekolady;
• 3 łyżki mleka;
• 2,5 łyżki cukru;
• 100 g margaryny (dałam masło)


Sposób przygotowania:

Najpierw musimy jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę za pomocą robota kuchennego. Mąkę musimy przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, potem dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlewamy wodę i ponownie mieszamy. Ciasto należy wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy je przez około 15 minut w temperaturze 180stopni Celsjusza. Wszystkie te czynności powtarzamy i pieczemy drugi, taki sam biszkopt.

Należy wymieszać w 100 ml mleka mąkę i cukier kryształ. Następnie resztę mleka (570 ml) musimy wlać do garnka, dodać połamaną białą czekoladę i zagotować. Potem zmniejszamy płomień i wlewamy miksturę mączną, ciągle mieszając. Następnie podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieje (jak budyń). Potem budyń studzimy.

Miękką margarynę (masło) musimy teraz utrzeć z cukrem pudrem, potem dodawać stopniowo przestudzony budyń.

Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Całość musimy ostudzić.

Jeden biszkopt smarujemy połową kremu, kilka minut chłodzimy w lodówce, polewamy połową polewy, przykrywamy drugim biszkoptem. Potem smarujemy resztą kremu, lekko chłodzimy i polewamy resztą polewy.