Czekoladowy sernik

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Baza sernika :
1 1/3 filiżanki pokruszonych ciastek pełnoziarnistych
55g kostki masła
1 łyżeczka kakao

Nadzienie :
ok 170g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady, drobno posiekanej
2 1/2 kubka kremowego serka
3/4 filiżanki cukru
1 łyżeczka sproszkowanego custard (słodki, żółto jajeczny sos waniliowy na mleku)
3 duże jajka
3 duże żółtka z jajek
2/3 filiżanki śmietany
1/2 łyżeczki kakao, rozpuszczonego w 1 łyżce stołowej cieplej wody

Sos :
ok. 85g półsłodkiej czekolady, drobno siekanej
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka ciemnego sosu kukurydzianego


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Do bazy sernika rozkruszamy ciastka, dodajemy masło i kakao. Mieszamy i umieszczamy składniki w tortownicy. Ugniatamy masę na spód tortownicy i wstawiamy do lodówki. Zabieramy się za nadzienie. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (albo dla leniuszków: w mikrofalówce) i odstawiamy, aż wystygnie. Ubijamy serek tak, aby stał się miękki, dodajemy cukier i custard, miksujemy.
Ubijamy jajka, żółtka i śmietanę. Dodajemy kakao, rozpuszczone wcześniej w wodzie, oraz czekoladę z kąpieli wodnej. Miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy tortownicę z lodówki, owijamy folią spożywczą i aluminiową, dzięki temu ochronimy ciasto przed wodną kąpielą. Umieść tortownicę w brytfannie, wlej nadzienie sernika. Brytfannę wypełniamy wodą do połowy wysokości tortownicy i pieczemy około godziny. Góra sernika będzie spieczona - a dół jeszcze wilgotny. Odstawiamy sernik aż wystygnie. Wkładamy go do lodówki i zostawiamy na noc. By przygotować sos, rozpuszczamy śmietanę i syrop. Rozpuszczamy też czekoladę i gdy ta prawie się rozpuści, mieszamy składniki na gładki sos. Kiedy trochę ostygnie, polewamy nim nasz sernik.