Surówka z cykorii

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

 

 

4 cykorie, duże winne jabłko, pomarańcza, 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, łyżeczka rodzynków, sok z połowy cytryny, pół szklanki jogurtu naturalnego, kilka gałązek pietruszki, cukier, sól

 

 

 

 

 


Sposób przygotowania:

Myjemy starannie liście cykorii. Osączamy, kroimy w wąskie paski. Myjemy jabłko, obieramy, ścieramy na tarce o sporych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki moczymy 5 minut w gorącej wodzie. Osączamy na sitku. Pomarańczę myjemy, obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy na niewielkie kawałki. Mieszamy z jabłkiem, cykorią, orzechami, rodzynkami. Wykładamy do salaterki. Jogurt doprawiamy do smaku solą, cukrem.