Śródziemnomorska jajecznica z pomidorami, parmezanem i świeżą bazylią

Zgłoś nadużycie
  • Jajecznica z pomidorami 2

Składniki:

Porcja dla 4 osób



  • 2 duże cebule

  • 4 jajka

  • 2 pomidory bez skórki (najlepiej „malinówki” ponieważ są lekko słodkie i świetnie podkreślają  smak całości swoją słodyczą)

  • 1 łyżka masła

  • świeża bazylia

  • tarty parmezan

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w półplatserki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Dusimy ok 5-6 minut aż zmięknie i lekko się zrumieni. Pomidory bez skórki kroimy w kostkę i wrzucamy do podduszonej cebuli dodając sól i pieprz do smaku. Smażymy na bardzo dużym ogniu od czasu do czasu mieszając (ok. 5 minut) do momentu kiedy zredukuje nam się woda z pomidorów i powstanie gęsta konsystencja (pamiętajmy o tym aby delikatnie mieszać ponieważ pomidory pod wpływem wysokiej temperatury się rozpuszczają tworząc jednolitą masę, fajnie jednak gdy pozostaną nam w formie lekko rozmiękczonej kosteczki – wówczas ładnie wygląda i lepiej smakuje). Na koniec wrzucamy posiekaną bazylię i wlewamy roztrzepane wcześniej i lekko osolone jajka. Mieszamy na ogniu do momentu ścięcia się jajek. Podajemy z odrobiną tartego parmezanu.