Łosoś w cieście francuskim

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Składniki dla 6 osób:
6 filetów z łososia, bez skórki po ok 200 g każdy
sól i pieprz
450 g ciasta francuskiego
2 łyżki kaszy manny
15 g masła
sok z 1/2 cytryny
po 1 łyżce posiekanych oliwek, natki pietruszki i estragonu
glazura - 1 żółtko jaja zmieszane z 1 łyżką mleka

Sos ziołowy (można przygotować wcześniej):
40 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka mąki
200 ml wywaru rybnego (można zastąpić: bulionem warzywnym lub 4 łyżki sosu rybnego zmieszać z wodą)
3 łyżki białego wina
1 łyżka śmietanki kremówki
po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i kopru
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Filety z naszego łososia należy ułożyć na papierze do pieczenia. Należy posypać solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Ciasto kroimy na dwie części. Jedna powinna być zdecydowanie większa. Mniejsza część powinna mieć kształt prostokąta o powierzchni nieco większej niż nasze filety. Zimne jeszcze ciasto, układamy na blasze do pieczenia nawilżonej tłuszczem. Nakłuwamy widelcem, by nie tworzyły się bąbelki. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 220 stopni. Posypujemy kaszą manną, nakładamy filety i obkładamy je masłem. Posypujemy oliwkami, estragonem i wybranymi przyprawami. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy rybę i zawijamy brzegi. Ciasto smarujemy glazurą i pieczemy około 15 minut, tym razem w 160 stopniach.
Aby przygotować sos: roztapiamy masło na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy sos z ryby albo bulion + wino. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Sos powinien zgęstnieć. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz + zioła.