Chlebek czosnkowy

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

 

250 g mąki chlebowej (typ 750)
28 g suszonych drożdży
1 łyżka brązowego cukru
150 ml wody
30 ml oliwy
mąka
110 g niesolonego masła
4 ząbki czosnku
sól i pieprz

 


Sposób przygotowania:

Kolejno wymienione składniki: mąka, drożdże, cukier, woda, oliwa - wrzucamy do miski i mieszamy dokładnie. Najlepiej mikserem - ale może być też widelcem, jeśli nie mamy miksera. Wyrabiamy następnie ciasto przez 10 minut, aż stanie się gładkie i jednocześnie elastyczne. Przekładamy do miski, przykrywamy - folią spożywczą najlepiej - i odstawiamy na 20 minut. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość.

 

Wyjmujemy ciasto i przegniatamy je. Wykładamy na blat oprószony wcześniej mąką i wałkujemy. Zanurzamy palce w mące - i robimy dołki. Przekładamy ciasto na blachę i znowu odstawiamy na 20 minut. Obieramy w tym czasie czosnek i siekamy go drobno. Do rondelka wrzucamy masło, topimy, dodajemy soli, pieprzu i czosnku. Mieszamy - i zdejmujemy z ognia. Rozgrzewamy nasz piekarnik do 220 stopni. Skrapiamy przygotowany chlebek czosnkowym masłem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Chlebek podajemy przestudzony.