Groch z ryżem

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

2 szklanki łupanego grochu
3 łyżki oleju
1 cebula
3 pomidory
3 szklanki gorącej wody
sól, pieprz
szklanka ryżu


Sposób przygotowania:

Groch należy przebrać, wypłukać po czym zalać zimną wodą i odstawić najlepiej na całą noc.
Następnego dnia należy wylać wodę i zalać go nową, po czym gotować do uzyskania miękkości czyli przez około półtorej godziny. Po ugotowaniu należy go odsączyć sitem.
Ryż  płuczemy zmieniając wodę kilkukrotnie i przekładamy go do sitka w celu osuszenia.
Cebulę oraz pomidory siekamy w kostkę. Do garnka wlewamy olej i podsmażamy cebulę na małym ogniu przez 10 minut ciągle mieszając. Dodajemy pomidory i dusimy je przez około 5 minut. Dodajemy gorącą wodę i delikatnie mieszamy całość. Dodajemy groch i doprawiamy solą i pieprzem według preferencji. W potrawie umieszczamy ryż i lekko mieszamy. Gotujemy pod przykryciem przez około 15-20 minut aż do momentu kiedy ryż będzie miękki.
W razie gdyby konsystencja była zbyt zwarta dodajemy trochę wody. Mieszamy co jakiś czas aby całość nie przywarła do garnka.