Rożki czarno-białe

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

½ kg mąki
25 dag masła
2 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
5 dag drożdży
1 szczypta soli
1 szczypta cukru

nadzienie:
mrożone wiśnie
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
lukier:
sok z cytryny
cukier puder


Sposób przygotowania:

Mąkę siekamy z masłem. Rozcieramy drożdże z cukrem i śmietaną, dodajemy jaj i soli. Wyrabiamy ciasto, tak aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą zmieszały. Formujemy ciasto tak aby powstał wałek, który dzielimy później na 5 części. Każdą część formujemy w kulę i wałkujemy na wielkość talerza. Dzielimy ciasto z każdego placka na 8 części, na trójkąty. Rozmrażamy wiśnie i przesmażamy je z cukrem i cukrem waniliowym. Najlepiej sprawdzi się do tego teflonowa patelnia. Na krawędź każdego trójkącika dajemy podsmażone wiśnie i formujemy tak, aby powstał nam zgrabny rożek. Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach. Pieczemy na złoty kolor.
Przygotowujemy polewę i lukier, roztapiamy czekoladę, dodajemy mleko i masło.
Sok cytrynowy łączymy z cukrem pudrem - dodajemy tyle, ile jest w stanie zabrać sok cytrynowy. Rożki przyozdabiamy czekoladową polewą i lukrem.