Placki ziemniaczane z serem i śmietaną

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

4 ziemniaki
3-4 łyżki mąki
1 jajko
1 ząbek czosnku
½ cebuli drobno posiekanej
1 szklanka startego sera żółtego
3 łyżki śmietany lub jogurtu
sól
pieprz
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki. Dodajemy do nich roztrzepane jajko, roztarty albo posiekany czosnek i posiekaną cebulę. Łączymy masę z mąką, dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do masy startego sera i śmietanę lub jogurt - taką ilość, aby otrzymać gęstą masę. Ile - to zależy jaką śmietanę albo jaki jogurt mamy do dyspozycji, jak nasze białko jest gęste. Łyżeczką nakładamy niewielkie placki na rozgrzany olej i smażymy, aż otrzymamy chrupiące placuszki. Podajemy z odrobiną śmietany i z cukrem.