Kurze skrzydełka w sosie limonkowym

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

8 skrzydełek kurzych,
1 ząbek czosnku,
4-8 łyżek soku cytrynowego lub limonkowego,
sól.


Sposób przygotowania:

Myjemy skrzydełka i każde dzielimy na dwie części. Czosnek siekamy, posypujemy nim skrzydełka. Dodajemy soli, soku cytrynowego albo soku z limonki, zostawiamy w marynacie mięso na godzinę, od czasu do czasu obracając skrzydełka.
Przekładamy je z marynaty do płaskiego garnka - mają mieścić się w jednej warstwie. Zalewamy, by woda zakryła skrzydełka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, zakrywamy garnek i gotujemy przez kwadrans. Potrząsamy garnkiem od czasu do czasu, by skrzydełka nie przykleiły się do dna. Sos spod skrzydełek powinien stać się gęsty.