Ziemniaki faszerowane na dwa sposoby

Zgłoś nadużycie
  • faszerowane-ziemniaki

Składniki:

ok 8 ziemniaków, ser mozarella lub ser żółty, szczypior
na farsz 1: 1/2 piersi z kurczaka, 1 łyżeczka śmietany, 1 łyżka majonezu, 1/2 papryki, przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz ziołowy
na dugi rodzaj farszu: 1 duża cebula, mała kostka boczku, 1/2 opakowania sera typu feta, ziemniaki


Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy, dzielimy je na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łyżeczką, delikatnie wybieramy środki ziemniaków, do osobnej miseczki.
2. Przygotowujemy farsz 1:)
pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy do smaku, np. gyrosem.
paprykę kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z łyżką śmietany i majonezu, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
na ziemniaki wykładamy po łyżeczce farszu, wykładamy kurczaka, posypujemy żółtym serem lub mozarellą.
3. Przygotowujemy farsz 2:
boczek kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię
obieramy cebulę, dodajemy do boczku,
ser Feta dodajemy do miseczki z wybranymi wcześniej środkami ziemniaków, dodajemy boczek z cebulą
doprawiamy solą, pieprzem
blendujemy:)
wykładamy farsz na ziemniaki posypujemy serem
4. Rozgrzewamy piekarnik w temp. 200*, na blasze układamy ziemniaki z farszem, posypane serem, wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 20 minut, żeby ser się rozpuścił, a ziemniaki żeby nie były surowe.

Ziemniaki możemy posypać szczypiorkiem:)