Hiszpańska tortilla

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

10 jajek
4 duże cebule
1 kg ziemniaków
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:

Obieramy ziemniaki, myjemy je, kroimy w cienkie plastry. Tak samo robimy z cebulę. Bierzemy patelnię do której nic nie przywiera. Smażymy cebulę i ziemniaki na oliwie na małym ogniu przez pół godziny, aż będą złociste. Mieszamy często. Dodajemy pieprzu i soli do smaku. Ubijamy jajka, solimy, posypujemy pieprzem. Przekładamy ciepłe warzywa do jajek i mieszamy. Wlewamy mieszankę na gorącą patelnię posmarowaną nie dużą ilością tłuszczu. Smażymy 3 minuty mieszając, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Podajemy na ciepło lub zimno z zieloną sałatą.