Udka kurczaka po meksykańsku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 12 pałek (podudzi) kurczaka
- puszka (25 dag) czerwonej fasoli
- puszka (40 dag) pomidorów pelati
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- po szczypcie startej gałki muszkatołowej
- mielonych goździków i cynamonu
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
- olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Nacieramy udka pieprzem oraz solą - i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu. Układamy następnie w żaroodpornym naczyniu, a na reszcie oleju który został nam na patelni smażymy plasterki cebuli oraz posiekany czosnek. Dodajemy pomidorowego koncentratu oraz posiekane pomidory razem z zalewą. Dolewamy wina, dodajemy fasolę. Mieszamy i gotujemy, doprawiając sos do smaku wedle naszego uznania. Polewamy sosem udka, nakrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach, aż mięso stanie się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika podajemy z pieczywem albo ryżem.