Curry z kurczaka

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- kurczaka o wadze 1.2-1.5 kg
- 5-6 cebul
- kostkę bulionu drobiowego
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- pół szklanki śmietany
- łyżkę soku z cytryny
- mały kawałek (3 cm) korzenia imbiru
- 2 łyżeczki curry
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 liście laurowe
- 15 dag masła lub olej do smażenia
- ewentualnie pół łyżeczki chili.


Sposób przygotowania:

Krok 1: Myjemy kurczaka i osuszamy. Zdejmujemy skórę i oczyszczamy go z tłuszczu. Układamy na desce, tak by piersi były na górze i kroimy na pół. Odcinamy skrzydełka, każdą połówkę przecinamy na dwie części.
Przygotowujemy mięso krojąc je na spore kawałki.
Obieramy cebule, kroimy na pół i dalej w cienkie półplasterki. Obieramy imbir, siekamy drobno, łuskamy czosnek.

Krok 2: Na patelni umieszczamy klarowane masło albo olej, rozgrzewamy, wkładamy cebulę, imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy na średnim ogniu, mieszając dość często. Kiedy cebula nabierze złotego koloru, wsypujemy curry i smażymy 2 minuty. Wrzucamy kawałeczki kurczaka - i trzymamy na średnim ogniu. Kawałki mięsa powinny stać się brązowe i powinny obsmażyć się z każdej strony, więc co jakiś czas je obracamy.

Krok 3: Do garnuszka nalewamy 1,5 szklanki wrzątku i rozpuszczamy w nim bulionową kostkę.
Przekładamy obsmażone wcześniej składniki do rondla, wlewamy nasz bulion, dodajemy przecieru i wrzucamy do rondla laurowy liść.
Przykrywamy garnek i dusimy na minimalnym ogniu przez 50 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy garnek z kuchenki.
Jeśli sos nie jest wystarczająco pikantny, doprawiamy chilli. Solimy do smaku. Podajemy z ryżem długoziarnistym na sypko.